Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij cookies
Menu mobilne
Publikacje Instytutu Zachodniego

Ponowny lockdown w dwóch powiatach Nadrenii Północnej-Westfalii

#COVID-19 #branżamięsna #lockdown #Tönnies #Laschet

W dniu 23.06.2020 r. premier Nadrenii Północnej-Westfalii Armin Laschet ogłosił powrót do ostrych restrykcji w związku z pandemią COVID-19 w powiecie Gütersloh i w sąsiadującym z nim powiecie Warendorf. Oznacza to ograniczenie spotkań w miejscach publicznych do dwóch osób oraz zamknięcie wszystkich muzeów, kin i barów. Już tydzień wcześniej zarządzono zamknięcie szkół i żłobków w powiecie Gütersloh, co teraz zostało rozszerzone na powiat Warendorf. Zaostrzone przepisy będą obowiązywały co najmniej do 30.06.2020 r.

Powodem są liczne przypadki COVID-19 wśród pracowników rzeźni należącej do firmy Tönnies Holding w mieście Rheda-Wiedenbrück. Spośród przebadanych ok. 6500 pracowników zakładu testy wykazały obecność wirusa SARS-CoV-2 u 1553 osób. Jest to największe ognisko COVID-19 w Niemczech od czasu stopniowego zniesienia restrykcji wprowadzonych na przełomie kwietnia i maja. We wspomnianych zakładach mięsnych pracuje ok. 900 obywateli Polski, niemniej w tej chwili nie ma informacji o narodowości osób zakażonych. Wszyscy pracownicy zakładu i ich rodziny zostali objęci kwarantanną.

Ognisko COVID-19 w rzeźni w Rheda-Wiedenbrück nie jest pierwszym przypadkiem, w którym zakłady mięsne stają się źródłem rozprzestrzeniania się wirusa. Już w maju br. media zwróciły uwagę na liczne przypadki zarażeń COVID-19 w rzeźniach w Birkenfeld (Badenia-Wirtembergia), Bogen (Bawaria), Coesfeld (Nadrenia Północna-Westfalia) czy Dissen (Saksonia Dolna). Jako główny powód licznych przypadków COVID-19 w branży mięsnej wskazuje się często skandaliczne warunki zakwaterowania zagranicznych pracowników, za które odpowiadają podwykonawcy poszczególnych zakładów. Niewykluczone jest również niestosowanie się do zasad higienicznych i bezpieczeństwa pracy. Świadczą o tym powtarzające się w tej branży skandale. Przykładem może być zamknięcie przez urząd weterynaryjny jesienią 2019 r. zakładów firmy Wilke we wsi Berndorf (Hesja) w związku ze sprzedażą wędliny zakażonej listerią. W konsekwencji spożycia zakażonych wyrobów życie straciły co najmniej 3 osoby. W związku z tym już w maju br. rząd federalny przygotował zmiany legislacyjne przewidujące m.in. zakaz zatrudniania pracowników zajmujących się ubojem oraz obróbką mięsa na podstawie umów o dzieło. Niemniej propozycje te nie zostały jeszcze przegłosowane przez Bundestag.

Niemcy są jednym z największych eksporterów mięsa na świecie. W 2019 r. niemiecki eksport produktów mięsnych osiągnął wartość 8,2 mld euro (5. miejsce w skali globalnej). Uwzględniając jedynie eksport wieprzowiny, Niemcy są nawet trzecim światowym eksporterem (4,5 mld euro i 15% udziału w rynku). Liderem na rynku niemieckim jest właściciel zakładów mięsnych w Rheda-Wiedenbrück, Tönnies Holding, którego obroty roczne w 2018 r. osiągnęły 6,65 mld euro. Wiele zakładów mięsnych pracuje pod dużą presją cenową wskutek zdominowania handlu detalicznego przez sieci dyskontów (Aldi, Rewe, Lidl i Edeka reprezentują 85% rynku). (MW)

https://www.land.nrw/de/pressemitteilung/landesregierung-aktiviert-zweite-stufe-des-lockdowns-im-kreis-guetersloh-und-im

https://www.quarks.de/gesundheit/ernaehrung/corona-und-fleisch-welche-rolle-spielen-schlachthoefe/

https://www.trademap.org/Country_SelProduct_TS.aspx?nvpm=1%7c%7c%7c%7c%7c02%7c%7c%7c2%7c1%7c1%7c2%7c2%7c1%7c2%7c1%7c1%7c1

https://www.bmas.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/mehr-arbeitsschutz-und-hygiene-in-der-fleischwirtschaft.html;jsessionid=61DB9C2E8BAA4BDA62021FBBDA4891A3


Instytut Zachodni w Poznaniu

ul. Mostowa 27 A
61-854 Poznań
NIP: 783-17-38-640