Minister Roth i minister Özdemir na Targach „Grüne Woche” w Berlinie i obecność Polski w ramach „Zielonego Tygodnia”
#Berlin #Targi #ZielonyTydzień #program”Aller.Land” #ForumMachmitKultur! #Roth #Özdemir #Siekierski
W tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Zielony Tydzień („Grüne Woche”) w Berlinie (17–26 stycznia 2025 r.) wzięli udział m.in.: minister rolnictwa i polityki żywnościowej Cem Özdemir, komisarz UE ds. rolnictwa Christophe Hansen, burmistrz Berlina Kai Wegner, minister stanu ds. kultury Claudia Roth i in. Na targach „Grüne Woche” nie mogło zabraknąć również Polski, zaznaczył podczas wizyty na tej światowej wystawie polski minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
W trakcie wizyty na stoisku „Obszary wiejskie i tworzenie wartości dodanej w regionie” przedstawiciele niemieckiego resortu rolnictwa i kultury zapoznali się z przebiegiem federalnego programu dotacyjnego, wdrażanego na terenie całego kraju: „Aller.Land − zusammen gestalten. Strukturen stärken” (Kraj. Dla wszystkich − kształtować wspólnie. Wzmacniać struktury”). Uzyskali też bliższe informacje na temat postępów w jego realizacji w powiatach Oder-Spree i Hildesheim.
Przesłaniem wprowadzonego przed rokiem programu „Aller.Land” jest przekonanie, że dzięki kulturze i sztuce można wzmocnić więź mieszkańców w terenie, jak to udowadniają działacze kultury w całych Niemczech. W ramach programu różne podmioty i osoby w 97 regionach Niemiec rozwijają nowe założenia (koncepcje) dla współuczestnictwa w kulturze. W ten sposób powstają znaczące miejsca spotkań i przestrzenie, w których również młodzi ludzie mogą włączać się ze swymi pomysłami.
Jednym z punktów programu wizyty minister Roth na targach był też jej udział w Forum związanym z tą tematyką pt. „Mach mit Kultur!” (22.01), zorganizowanym na terenie targów. Stanowiło ono dla osób działających na tym polu platformę do dyskusji, wymiany myśli i wiedzy oraz nawiązywania kontaktów. Podczas Forum ok. 20 regionów uczestniczących w programie miało okazję zaprezentować swe idee związane z przedsięwzięciami kulturalnymi realizowanymi na ich terenie. W centrum uwagi znalazły się dwa zasadnicze tematy: miejsca uczestnictwa oraz formaty współudziału młodych ludzi.
W ramach „Zielonego Tygodnia” przedstawili swe oferty na targach również przedsiębiorcy polskiej branży spożywczej. Na stoisku Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) można było degustować polskie produkty, m.in. nabiał, ryby, przetwory rybne, produkty pszczele, warzywa, owoce (świeże i suszone), pierogi etc. Odbywały się też pokazy kulinarne szefów kuchni, którzy zaprezentowali tradycyjną i nowoczesną kuchnię polską. (M. Wagińska-Marzec)
https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/gruene-woche-2025-2331012